Goede voornemens worden naar goed gebruik lang niet altijd omgezet in daden. Tal van bedrijven zullen ons daar, op de zogenoemde blauwe maandag, weer aan herinneren. Een andere baan is typisch zo’n goed voornemen. Mocht hij op je lijstje staan: om die baan dit jaar daadwerkelijk te krijgen, kan het helpen de opties wat te verbreden. Bijvoorbeeld door niet alleen te denken aan een baan in traditionele zin (lees: loondienst). In 2011 zegde ik mijn baan op. Daarna solliciteerde ik, want dat leek mij een logische vervolgstap. Inmiddels is het 2018 en schrijf ik deze column vanuit Kuala Lumpur. Niet omdat ik een baan in het buitenland vond. Wel omdat ik ontdekte dat vrijheid en mijn eigen werkzaamheden kunnen bepalen belangrijk voor mij waren.
Voor jezelf beginnen is al lang niet meer ’iets voor mensen die niet aan de bak komen’. In de zzp’er tegen wil en dank geloof ik niet. Het is een hele bewuste keuze voor een ander soort baan. Een met de nodige onzekerheid en vrijheid. Een overweging waard in 2018? Scheelt in ieder geval een hoop schrijffrustratie, mocht je geen ster zijn in die sollicitatiebrief.
Overtuigend communiceren is de rode draad in mijn werk. Mijn visie hierop vertaalde ik naar sollicitatiebrieven voor werkzoekenden en vacatureteksten voor werkgevers, en ook naar klantcommunicatie en winnende offerteteksten. Eens in de twee weken laat ik mijn licht schijnen op een actueel arbeidsmarktvraagstuk in zaterdageditie van De Financiële Telegraaf (DFT).