De koffie is gebracht. De schilderijen aan de muur zijn besproken. Ze weten inmiddels ‘dat je het hebt kunnen vinden’. Kortom: je sollicitatiegesprek is gestart. En dan? Heel vaak openen werkgevers met de vraag ‘Vertel eens iets over jezelf’. Het antwoord dat je geeft, is belangrijk (want veelzeggend). Je weet dat deze vraag komen gaat, maar we merken dat kandidaten vaak niet zijn voorbereid met een antwoord. Doe daarom je voordeel met onze tips voor de voorbereiding van je sollicitatiegesprek.

 

Tip 1: Houd het kort & bondig 

Iedereen heeft wel eens zo’n speech aangehoord op een receptie waarbij de spreker begint met ‘’Toen ik in 1985 met Hans ging werken …’’ Je verliest gegarandeerd de interesse van degene die tegenover je zit. Houd het dus kort, en beperk je in het vertellen over jouw werkervaring tot de kernpunten. Uiteraard kun je daar best wat historie in opnemen zoals wat en waar je hebt gestudeerd. Je meest recente ervaringen zijn vaak het meest interessant.

Sollicitatiegesprek

 

Tip 2: Deel zakelijke inzichten & persoonlijke dingen

Het is verleidelijk je te beperken tot het toelichten van de werkervaring die op je CV staat. Daarmee heeft jouw antwoord echter weinig meerwaarde; werkgevers hebben je CV immers voor zich liggen. Laat zien dat je meer in huis hebt en deel wat persoonlijke inzichten of visie op jouw werk of vakgebied. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat je bij een accountantskantoor werkte en wat jouw taken daar waren. Interessant wordt het als je eraan toevoegt wat jouw visie is op de veranderingen die accountantskantoren te wachten staan (als je tenminste weer bij zo’n bedrijf solliciteert). Laat het ook vooral niet na om iets te vertellen over jou als persoon. Het liefst die dingen waarvan jouw ogen gaan glimmen. Dat kunnen je kinderen zijn, een hobby, of wat dan ook. Werkgevers willen tenslotte ook weten wat voor type collega ze in huis halen.

 

Tip 3: Wissel vertellen & vragen af

Voorkom dat je verzandt in een lange monoloog. Het is verleidelijk om door te praten zo lang de ander stil is. Na een paar minuten neemt de kans alleen toe dat je gaat ‘praten om het praten’ en de indruk die je wilde geven ondergraaft. De remedie om jouw (dreigende) monoloog te onderbreken is simpel: stel een wedervraag. Gewoon, om te checken of jouw antwoord aansluiting vindt:

  • ‘’Geeft dit u een eerste indruk van mijn ervaring of kan ik nog dingen verduidelijken?’’

Of om het gesprek weer tweerichtingsverkeer te maken:

  • ‘’Ik ben eigenlijk wel benieuwd: hoe gaat jullie organisatie om met dit soort situaties/vraagstukken/klanten?’’

 

Wees voorbereid, ook op die andere klassieke vragen 

Wees dus voorbereid op deze vraag en zorg voor een bondig, persoonlijk antwoord waarin je jouw gesprekspartner niet uit het oog verliest. En als je toch bezig bent: schrijf ook alvast je goede en slechte eigenschappen op en denk na over hoe jouw vrienden je zouden omschrijven. Er zijn tenslotte meer klassiekers.