‘’Maar is dat dan niet lastig als je straks kinderen moet opvoeden?’’ Dat was de tweede vraag die mijn oma stelde toen ik mijn eigen bedrijf begon. De eerste vraag was overigens hoe ik nog tijd zou hebben een geschikte man te vinden. Joanne schreef vorige week dat jezelf blijven het recept is om een topvrouw te worden. Dat maken ‘we’ elkaar alleen wel verdraaid lastig. Het zou om te beginnen helpen als vrouwen stoppen elkaar de maat te nemen. Ik ken vrouwen die het carrièretempo omlaag schroefden vanwege kleine kinderen. Ik ken er ook die helemaal geen kinderen willen en die zich vol in hun werk storten.

Daar vinden ‘de moeders’ dan wat van (carrièrebitch! ijskonijn!). En andersom natuurlijk ook (ambitieloos! een webshop is geen carrière!). Vrouwen vergelijken en nemen elkaar de maat. En dat is precies wat ze belemmert zichzelf te zijn en hun versie van een topvrouw te worden. Of dat betekent dat ze om drie uur stipt hun laptop dichtgooien om op het schoolplein te staan, of dat ze om drie uur ’s nachts nog een belangrijke presentatie voorbereiden. Stop met elkaar terug de krabbenemmer in te trekken. Dat zou top zijn. Bedankt.

Overtuigend communiceren is de rode draad in mijn werk. Mijn visie hierop vertaalde ik naar sollicitatiebrieven voor werkzoekenden en vacatureteksten voor werkgevers, en ook naar klantcommunicatie en winnende offerteteksten. Eens in de twee weken laat ik mijn licht schijnen op een actueel arbeidsmarktvraagstuk in zaterdageditie van De Financiële Telegraaf (DFT).