Solliciteren is een serieuze aangelegenheid. Dat je daarom een serieuze toon aanslaat in je sollicitatiebrief en CV lijkt dan ook logisch. Het is alleen een dun lijntje tussen serieus en onpersoonlijk, afstandelijk en onnodig formeel. Voor je het weet heb je een beeld van jezelf gecreëerd dat totaal geen recht doet aan jouw enthousiaste persoon. Daarom lees je hieronder tips hoe je jouw CV persoonlijk maakt en tegelijk toch serieus houdt. Je hebt tenslotte niet met die recruiter geknikkerd.

Tip 1: Laat zien wie jij bent en niet alleen wat jij doet

Onderschat niet hoeveel belang beoordelaars van CV’s hechten aan persoonlijke informatie. Zij vertellen ons zonder uitzondering dat juist dit een schat aan informatie over een kandidaat onthult. Het zegt immers iets over je als je actief bent als vrijwilliger, drie keer per jaar met je rugzak op de bonnefooi vertrekt of marathons loopt. Vermeld dus altijd waar jij enthousiast van wordt. Daarnaast trappen we de open deur nog eens in: voeg altijd een foto toe op je CV. Veel kandidaten doen dit niet, en dat is een gemiste kans. Onderzoek laat zien dat CV’s met foto vaker en met meer aandacht worden gelezen.

Tip 2: Zorg voor aansluiting tussen jouw persoonlijke info en de functie-eisen

Vragen ze in een vacature om een teamspeler die goed kan samenwerken? Dan is het interessanter als je teamcaptain van je hockeyteam bent geweest dan dat je van skiën houdt. Zoeken we iemand die flexibel is en snel kan schakelen? Dat leer je wel als je op reis bent. Kijk dus of je een match ziet tussen jouw hobby’s en de functie-eisen. Legt een recruiter de link zelf nog niet? Gelukkig is er altijd nog de sollicitatiebrief. Daarin kun je de persoonlijke punten uit je CV gebruiken als ‘bewijs’ van jouw geschiktheid voor de baan.     

Tip 3: Schrijf in een persoonlijke tone of voice

Wil je opvallen? Gebruik dan niet de geijkte, standaardzinnen die iedereen gebruikt. En al helemaal niet in dezelfde geijkte, afstandelijke toon. Je laat er een grote kans mee liggen om recruiters het gevoel te geven dat je hen persoonlijk aanspreekt en echt enthousiast bent over de baan. We geven een paar voorbeelden van hoe het anders kan:

Referenties op je CV
“Referenties op aanvraag beschikbaar”  OF

“Wilt u weten hoe ik ben als collega? Laat het me gerust weten. Ik breng u graag in contact met twee oud-collega’s die hun ervaringen kunnen delen.”

Contactgegevens op je CV
Een kopje contactgegevens met daaronder je naam, nummer, mailadres en meer? Saaiiii! Daar maak je dit van:

‘’Leuk als u contact met mij opneemt! Dat kan op verschillende manieren: … ‘’

Hobby’s en activiteiten op je CV
Hobby’s, dubbele punt, steekwoorden? Dat kan ook en stuk persoonlijker. Bijvoorbeeld zo:

“Ook buiten werktijd daag ik mezelf graag uit. Bijvoorbeeld door steeds een rondje extra hard te lopen in het park, een vijfgangendiner voor mijn vrienden in elkaar te draaien en door ieder jaar minimaal een stad te bezoeken waar ik nog nooit ben geweest. Door die balans tussen onder de mensen zijn, creatief bezig zijn en nieuwe dingen ontdekken houd ik mezelf scherp en energiek.”

cv persoonlijk voorbeelden