Er is een reden dat de zondagavonduitzending van Studio Sport zo populair is. Dat er altijd een managementsamenvatting bij rapporten zit. Dat we in gesprekken zo vaak de woorden ‘dus eigenlijk … ’ gebruiken. We zijn dol op samenvattingen. Ze helpen om je eigen gedachten te ordenen en ‘een punt te maken’. Ze helpen ook om de gedachten van anderen te sturen in de door jou gewenste richting. Gebruik die wetenschap in je voordeel als je solliciteert. Je kunt je CV als één grote samenvatting van werkervaring, studies en andere zaken zien. Pak het liever iets strategischer aan en vraag jezelf af welk ‘punt’ je wilt maken.
Waar wil je de aandacht op vestigen? Dat vraagt om een samenvatting binnen je CV. Sterker nog, een beetje CV kan niet meer zonder. Gewoon, een alinea van een regel of acht. Beschrijf daarin de rode draad in jouw loopbaan, wat typisch is voor jou als je aan het werk bent en wat je volgende stap wordt (en waarom). Ik garandeer niet dat ze er met het bord op schoot eens goed voor gaan zitten op zondagavond. Wél dat je je onderscheidt met je CV. En daar komt het samengevat toch op aan.
Overtuigend communiceren is de rode draad in mijn werk. Mijn visie hierop vertaalde ik naar sollicitatiebrieven voor werkzoekenden en vacatureteksten voor werkgevers, en ook naar klantcommunicatie en winnende offerteteksten. Eens in de twee weken laat ik mijn licht schijnen op een actueel arbeidsmarktvraagstuk in zaterdageditie van De Financiële Telegraaf (DFT).