Optimisme viert hoogtij op de arbeidsmarkt. Ondernemers staan te trappelen om meer personeel aan te nemen. Sterker nog, we zijn volgens een recent nieuwsbericht minstens zo optimistisch als vóór die dag waarop het beeld van de Amerikaanse bankier met kartonnen doos onder de arm zich op ons netvlies brandde. Het is al bijna geen nieuws meer eigenlijk, die aantrekkende arbeidsmarkt. Hoe kan het dan dat ik op de dag waarop dit bericht verscheen, een training ‘Verleid de Werkgever’ gaf met als centrale vraag: hoe overtuig ik werkgevers om onze kandidaten aan te nemen?
Het antwoord is simpel. Ik trainde geen uitzendbureau, maar jobcoaches die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer naar betaald werk begeleiden. En om die kandidaten staan werkgevers minder hard te trappelen. Het Amsterdamse huizenmarkteffect lijkt van toepassing: voor wie buiten het veld staat, voelt instappen en meespelen bijna onmogelijk. Het zou zo mooi zijn als werkgevers in hun zoektocht naar personeel eens wat vaker ‘buiten de ring’ zochten. En dus mensen met een vlekje de kans gunnen om in te stappen. Als een significant percentage van die groep weer aan het werk zou zijn. Dát zou pas nieuws zijn. En reden voor optimisme.
Overtuigend communiceren is de rode draad in mijn werk. Mijn visie hierop vertaalde ik naar sollicitatiebrieven voor werkzoekenden en vacatureteksten voor werkgevers, en ook naar klantcommunicatie en winnende offerteteksten. Eens in de twee weken laat ik mijn licht schijnen op een actueel arbeidsmarktvraagstuk in zaterdageditie van De Financiële Telegraaf (DFT).