Binnenkomen: dat wil je met de eerste alinea van je sollicitatiebrief. De openingszin moet opvallen en met de eerste alinea wil je de lezer verleiden om verder te lezen. Maar hoe doe je dat? In deze blog zetten we een aantal tips voor je op een rij en geven we je voorbeelden.

Wat zeggen de recruiters?
Is die openingsalinea nu echt zo belangrijk? We vroegen het een aantal recruiters. “Ja,” zeggen zij. “De eerste alinea lezen we altijd en geeft ons een goede indruk voor de rest van de brief.” Soms besluiten ze om niet verder te lezen, bijvoorbeeld wanneer er spel- en taalfouten in de eerste alinea staan. Hun tip: zorg voor een enthousiaste opening, daar worden wij ook enthousiast van! En wij van SMJS geven je graag concrete voorbeelden.

Voorbeelden openingszin sollicitatiebrief

Refereer naar het telefoongesprek
Verstandig om eerst contact op te nemen met de recruiter of contactpersoon van de organisatie. Daar schreven we deze blog over. De informatie die je van hen hebt gehoord, kan je goed gebruiken in je openingszin of inleiding. Een aantal voorbeelden:

  1. Leuk dat we elkaar gisteren gesproken hebben over jullie vacature <…>.
  2. Gisteren spraken we elkaar over <…>.
  3. Bedankt voor je toelichting op de vacature van <…>.

Vertel waarom jij deze baan wilt
Altijd al gedroomd van werken voor een bepaald bedrijf? Of in een bepaalde sector? Gebruik dat als binnenkomer:

  1. Vroeger droomde ik van <…>.
  2. Als klein meisje hielp ik mijn ouders vaak bij <…> Toen is eigenlijk mijn liefde voor <…> geboren.

Refereer naar de vacaturetekst
Liever niet bellen? Dan kan je refereren naar de vacaturetekst die je hebt gelezen. Vermijd clichés als ‘naar aanleiding van uw vacature…’ of ‘met grote interesse heb ik jullie vacature gelezen’: ze zijn nietszeggend, standaard en saai. Iets meer pit graag! Bijvoorbeeld door een zin van de vacaturetekst te gebruiken die mooi bij jou past:

  1. Jullie nieuwe collega houdt van cijfers en zoekt de lijnen op, staat in de vacature voor jullie nieuwe accountant. Dat klinkt alsof jullie op zoek zijn naar mij!

Refereer naar een bekende van jou die bij het bedrijf werkt.
Handig als je een kruiwagen hebt die jou kan introduceren bij het bedrijf. Je vergroot je kans en

  1. <naam bekende> heeft de afgelopen jaren al veel verteld over zijn carrière bij jullie organisatie. Nu jullie op zoek zijn naar een <…> grijp ik mijn kans om het team te versterken.

Provoceren

  1. Ja, ik ben 55 jaar. Nou en. Mijn advies? Leg mijn brief niet direct weg want ik heb zéker iets te bieden.
  2. Zeg eens eerlijk. Wilde je mijn brief wegleggen toen je las dat ik Fatima heet?