Lieg je tegen een toekomstige werkgever als je bepaalde dingen weglaat van je CV? En is het misleidend als je in plaats daarvan bepaalde sterke punten benadrukt? Mensen met online date-ervaring vinden vast van wel. Heel teleurstellend als die persoon die naast je op een barkruk ploft, zijn beste foto’s online blijkt te hebben gezet. Maar zo vreemd is het natuurlijk niet. Ik ken in ieder geval geen mensen die op een datingsite eerlijk vermelden dat ze snel geïrriteerd zijn of flauwe grappen maken waar nooit iemand om lacht. Wat als we dat in onze CV’s wel zouden doen? Schuift iedere werkgever je CV dan naar links?
Zelfkennis waarderen ze zeker. Niemand is tenslotte alleen maar geweldig. Maar enig zelfvertrouwen waarderen, nee verwáchten werkgevers net zo goed. Het gaat dus om balans tussen gezonde zelfkennis en zelfvertrouwen. En dat is een dun lijntje. Met congruentie als sleutelfactor. Het beeld dat je schetst in een CV (op een datingsite trouwens ook), moet in grote lijnen kloppen met de indruk die je maakt aan tafel. Interessant genoeg om nieuwsgierig te worden, maar zonder beloftes te doen die je later niet waar kunt maken. Dat laatste is voor jouw zelfvertrouwen tenslotte ook niet best.

 

 

 

Overtuigend communiceren is de rode draad in mijn werk. Mijn visie hierop vertaalde ik naar sollicitatiebrieven voor werkzoekenden en vacatureteksten voor werkgevers, en ook naar klantcommunicatie en winnende offerteteksten. Eens in de twee weken laat ik mijn licht schijnen op een actueel arbeidsmarktvraagstuk in zaterdageditie van De Financiële Telegraaf (DFT).