Laten we er maar niet omheen draaien: sommige mensen die solliciteren hebben last van bevooroordeelde recruiters, managers en HR-adviseurs. Het verhaal van Mohamed stond begin deze maand in de krant, als treffend voorbeeld. Het gaat niet alleen om mensen die Mohammed of Fatima heten. Ook de 50+’ers en de pasgetrouwde vrouwen van 30+ hebben regelmatig te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt. Hoe hard werkgevers ook roepen dat ze niet aan discriminatie doen, wij spreken nog net iets te vaak kandidaten die er wel last van hebben. Is anoniem solliciteren de oplossing? De VVD pleitte in 2013 al voor anoniem solliciteren. Gemeente Den Haag is begin dit jaar met een proef gestart en afgelopen week vertelde de gemeente Eindhoven dat zij ook de ‘blinde beoordeling’ van sollicitaties in gaan voeren.

Van vooroordeel naar voordeel

Of het probleem nu echt bestaat of alleen in de hoofden van afgewezen kandidaten zit, maakt misschien niet eens zoveel uit. Interessanter is de vraag: wat doe je eraan? Onze visie is dat het altijd een goed idee is om de spreekwoordelijke roze olifant te benoemen. Hij staat een goed (sollicitatie)gesprek namelijk in de weg. Benoemen dus, en daarna van tafel vegen. Heb jij het gevoel dat jouw brieven met een bevooroordeelde bril worden bekeken, lees dan nog even verder in onderstaande tips.

Tips

  1. Benoem de roze olifant

Geef in je sollicitatiebrief aan dat je je ervan bewust bent dat de lezer mogelijk met vooroordelen naar jou kijkt. Daarmee maai je hem het gras voor de voeten weg. Sterker nog; de kans is groot dat je hem een enigszins betrapt gevoel bezorgt. In dit geval is dat positief, want het vergroot de kans dat hij zijn best doet het tegendeel te bewijzen (‘’Ik ben helemaal niet bevooroordeeld!’’). Veel kandidaten vinden dat spannend en zijn bang dat ze hiermee alleen maar slapende honden wakker maken. Niet nodig, vinden wij. Check wel eerst je onderbuikgevoel. Driemaal is scheeprecht. Een afwijzing kan gebeuren. Een tweede kan toeval zijn. Bij een derde wordt het tijd je onderbuikgevoel te laten spreken en de roze olifant te benoemen.

  1. Doe dat meteen en op een luchtige toon

Meteen in de inleiding van je sollicitatiebrief dus. Sowieso is een pakkende inleiding belangrijk, dus dat komt dan alvast goed uit. Houd het uiteraard wel luchtig en vermijd een beschuldigende toon. We geven een paar voorbeelden:

‘’Een van origine Marokkaanse die solliciteert als docent Nederlands … Misschien niet de meest voor de hand liggende kandidaat. Toch ben ik enorm enthousiast over uw vacature. Bovendien ben ik hier geboren, getogen en beheers ik de taal als geen ander. Daarom overtuig ik u via deze sollicitatiebrief graag van mijn enthousiasme én geschiktheid voor de functie van docent Nederlands.’’

‘’Een 55-plusser aannemen voor de functie van ICT-beheerder? Zijn die nog wel ‘bij’ op dat vakgebied dan? Jazeker ben ik dat! Bovendien heb ik een brok ervaring én ben ik enthousiast over de vacature die u op Linkedin plaatste. Graag licht ik in deze sollicitatiebrief zowel die ervaring als mijn enthousiasme verder aan u toe.’’

  1. Buig vooroordelen om in voordelen

Goed, je hebt de aandacht. En dan? Buig in het vervolg van je sollicitatiebrief de vooroordelen om in voordelen. Een niet-Nederlandse achtergrond kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je flexibel bent, met verschillende type klanten en culturen om kunt gaan, geleerd hebt je aan te passen en waarschijnlijk dat je meerdere talen spreekt. 50-plusser zijn, betekent dat je veel ervaring hebt, jonge mensen op sleeptouw kunt nemen om iets te leren (en andersom) en dat je misschien minder een ‘job hopper’ bent die over een paar jaar weer gevlogen is. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden. Kijk uiteraard goed welke van jouw unieke eigenschappen goed passen bij de functie waarop je solliciteert.

discriminatie arbeidsmarkt