Uren heb je eraan gewerkt, maar ze zijn AF! LEKKER! Je sollicitatiebrief is geschreven en je cv is helemaal up-to-date: klaar om verstuurd te worden. Je opent Outlook of je browser, gaat naar je mail en opent een nieuwe mail. Je staart naar het scherm: wat nu? Onderwerpregel? Begeleidende tekst? Wat zet je erin? In deze blog lees je onze tips voor je begeleidende mail bij je sollicitatiebrief en cv. 

Tips & voorbeelden

Tip 1: Onderwerpregel: vul ‘m in

Niet alle organisaties, procedures en vacatures zijn hetzelfde. Soms staat er in de vacaturetekst al wat je in je onderwerpregel kan zetten: o.v.v. vacature 467392. Makkelijk dat je er niet over na hoeft te denken, maar een beetje saai is het wel. En jammer dat je er niet mee kunt opvallen. Krijg je wel alle vrijheid voor de onderwerpregel, overweeg dan eens de volgende opties:

Jullie nieuwe projectmanager meldt zich!
SEO-specialist: iets voor jullie? (open sollicitatie)

Of de neutrale variant: Sollicitatie: vacature van werkvoorbereider
Voorkom nietszeggende teksten zoals: ervaren binnendienstmedewerker zoekt nieuwe uitdaging

Tip 2: Begeleidende tekst: kort & krachtig

We adviseren je om je sollicitatiebrief en cv in de bijlage van je mail te hangen. Bij voorkeur in pdf-format. Zo zorg je ervoor dat de layout blijft zoals jij wilt, ook al je met speciale lettertypes werkt. Zonde als de recruiter die niet ziet. Maar dan is de vraag, wat zet je in je begeleidende mail? Een recruiter adviseert op Intermediair.nl om de tekst kort & bondig te houden en de mail te zien als inleiding/aankondiging van je sollicitatiebrief en cv. Maak er niet te veel een show van en taal- en spelfouten zijn een no-go. Hieronder lees je twee voorbeelden. Een neutrale, een enthousiaste. 

Graag solliciteer ik op mijn droombaan: jullie vacature voor een <…>. Daarom vind je in bijlage 1 mijn cv, waarin je meer leest over mijn werkervaring en achtergrond. Wil je weten waarom ik dé kandidaat ben voor deze vacature? Lees dan mijn motivatiebrief. 

Met veel interesse heb ik de vacature van webredacteur op <…> gelezen. Met deze sollicitatie wil ik mijn interesse kenbaar maken voor deze functie. In de bijlage vind je mijn motivatiebrief en cv. 

Tip 3: Geef je contactgegevens 

In je sollicitatiebrief sluit je proactief af, zoals we in deze blog adviseerden. En dat kun je ook in je begeleidende mail doen. Een voorbeeld: 

Ik ben benieuwd of je ook de match ziet tussen de vacature en mij. Daarom bel ik je eind van de week. Heb je voor die tijd al vragen, dan kun je me bellen op 06 12 34 56 78. 

Als je het contact liever bij de organisatie laat:

Heb je nog vragen over mijn brief of cv? Laat het me gerust weten, ik beantwoord ze graag. Mijn telefoonnummer is 06 12 34 56 78 en mijn mailadres is: <…>. Ik kijk uit naar jullie reactie. 

Misschien valt het je op dat ik in de voorbeelden de lezer met ‘je’ aanspreek. Waarom? Dat lees jehier.

Tips hoe je je LinkedIn profiel vindbaar maakt voor recruiters, lees je in deze blog.  

begeleidende mail bij sollicitatie