We krijgen de vraag steeds vaker: hoe zorg ik ervoor dat recruiters mij vinden op LinkedIn? Een relevante vraag voor als je een nieuwe baant wilt, of überhaupt een baan wilt, en je LinkedIn profiel gaat pimpen. Goed om dan rekening te houden met hoe recruiters jou kunnen vinden! In deze blog zetten we een aantal tips en voorbeelden op een rij.

Zo maak je LinkedIn profiel vindbaar voor recruiters

Tip 1: What would a recruiter do?

LinkedIn heeft het gemakkelijk gemaakt: je kunt zoeken op naam, vaardigheden, locaties en andere woorden die in het profiel voorkomen. Kies deze woorden daarom zorgvuldig.

Dit betekent bijvoorbeeld ook dat je gewoon je eigen naam in moet vullen en niet alleen je voorletters en achternaam. Of dhr. / mevr.

Maar hoe kies je de woorden die je laat terugkomen in je profiel? Verplaats jezelf daarvoor in de schoenen van de recruiter of iemand anders die jou wil vinden. Denk in termen van vaardigheden en functietitels. Welke woorden zou jij gebruiken als je jezelf zou willen vinden? Maak daar een lijst van. Weet je niet waar je moet beginnen? Check dan vacatureteksten van functies waarin je geïnteresseerd bent.

De volgende stap is om synoniemen te verzamelen. Je weet immers nooit of een recruiter zoekt op digitaal, online of internet bijvoorbeeld. Tot slot verwerk je deze woorden in je profiel: in je headline, summary en werkervaring. Je kunt daarnaast je netwerk vragen om jou te endorsen voor bepaalde vaardigheden.

Tip 2: Plaats een foto op je profiel

We schreven er al eerder over. Een foto zorgt voor 14x meer profielbezoeken. Moeten we er nog meer over zeggen? Lees deze blog anders even voor tips en voorbeelden.

Tip 3: Pas je directe LinkedIn link aan

Superhandig ook voor je score in Google: pas je link aan. Zo scoor je hoger in de zoekresultaten als iemand jou zoekt. Dat aanpassen gaat als volgt: 

 

linkedin link aanpassen  link profiel aanpassen

 

 

 

 

Tip 4: Vraag om referenties en aanbevelingen

Bedenk wie je kerncompetenties kunnen onderschrijven. Misschien een collega, ex-collega of klant? Voel je niet bezwaard om om een referentie te vragen. Je kunt verschillende mensen benaderen en vragen om een specifieke kwaliteit van jou te benadrukken. Zo maak je het hen zo makkelijk mogelijk en werk jij aan een eenduidig beeld van jezelf.

Referenties helpen je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Het feit dat iemand de moeite heeft genomen om een alinea over je te schrijven, zegt al genoeg. Dit is belangrijker dan de feitelijke inhoud.

Tip 5: Weet met wie je linkt

Hierbij gaat het om kwantiteit versus kwaliteit. 500+ connecties is leuk, maar als je de helft niet kent, heb je er nog niets aan. Bewaak daarom de kwaliteit van je netwerk. Strategisch linken kan, maar zorg er wel voor dat je een persoonlijke uitnodiging stuurt en hierin motiveert waarom je met hem/haar wilt linken.  

Meld je aan voor werkveld-gerelateerde groepen. De kans is groot dat de recruiter daar ook lid van is en door deze gemeenschappelijke groep kom je hoger in zijn zoekresultaten. Bingo!

Tip 6: Deel je kennis: sharing is caring

Nu je profiel klaar is om gevonden te worden, kan je je eigen netwerk laten weten waar je expertise en interesses liggen. Dit kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld:

  • Deel waardevolle artikelen
  • Laat een comment achter op relevante artikelen die jouw connecties delen
  • Check LinkedIn Today: daarin komen artikelen voorbij die gerelateerd zijn aan jouw vakgebied. Handig als je zelf geen tijd hebt om het internet af te struinen naar relevante content.
  • Deel jouw visie, ervaring of verhalen door publicaties. Dit zijn eigenlijk blogposts, waar netwerk een melding van krijgt en die op je profiel komen te staan. En daarmee laat je recruiters zien dat je verstand van zaken hebt.

Dit artikel op Mashable was een inspiratiebron voor deze blog.